Favoritrondeller

Rondeller är en naturlig del av bilisternas vardag på de flesta håll i världen, både i städer och på landsbygden. Det som skiljer dem åt är oftast storleken och utseendet. Rondellerna som presenteras nedan representerar ett urval av mina favoriter. Fotografierna är tagna av mig om inte annat anges.

Min absoluta favorit är rondellen på bilderna ovan. Mitt i rondellen finns ett imponerande monument som går under namnet det slaviska vänskapsmonumentet. Det är speciellt så till vida att det samtidigt är en så kallad trepunkt, med andra ord det ställe där tre länders statsgränser möts. Om du kör in i rondellen från den ukrainska gränsstationen i byn Senkovka – ca en halv kilometer därifrån – och kör runt i rondellen, korsar du i tur och ordning – och i mycket snabb takt – den ukrainsk-ryska gränsen, den rysk-vitryska gränsen, och den vitrysk-ukrainska gränsen.

Platsen är unik, för det är världens enda trepunktsrondell. De tre vägarna som leder ut från rondellen för resenären till tre olika länder, alltså Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Du hittar fler bilder på webbsidan Border Zone Europe och mer info om platsen i boken Gränsfeber.

På god andra plats placerar sig detta synnerligen vackra örnmonument. Det finns i en rondell på den arabemiratiska östkusten, närmare bestämt utanför staden Fujairah i emiratet med samma namn.

Rondellhundar

I Sverige uppstod under 2006 ett fenomen som fick namnet rondellhundar. Anonyma personer placerade – ofta nattetid – ut handgjorda hundar i rondeller över stora delar av Sverige. I den jordanska staden Akaba har dessa rondellhundar av allt att döma ersatts av får. När jag fick syn på rondellfåret på bilden ovan under en promenad i centrum av staden, trodde jag först att det var fråga om en reklamskylt som bara råkade vara placerad bredvid en rondell. Mycket snart insåg jag att alla rondeller i staden vaktades av får. Däremot vet jag fortfarande inte vad fåren gjorde reklam för.

Den jordanska rondellen har visserligen palmer, men den vinner definitivt inte palmrondellen på bilden ovan. Denna mycket lugna och natursköna rondell finns utanför byn Bel Ombre på Mauritius sydkust. En annan dekorativ palmrondell hittar vi i centrum av den turkiska byn Konakli.

Rondellkörning på semestern

På Kanarieöarna, närmare bestämt i byn Los Gigantes på Teneriffas östkust, vaktas rondellen på bilden ovan [till vänster] av en fiskarkvinna. Utanför den finska staden Vasa sköts motsvarande uppgift av en undersergeant och dennas häst. Den senare statyn är en hedersbetygelse till de veteraner som kämpade för sitt fosterland under kriget.

Förenade arabemiraten har ovanligt många vackra och speciella rondellmonument som alla är värda att bli avbildade. Av praktiska orsaker har jag valt att begränsa antalet arabiska rondeller till två. Delfinrondellen på bilden ovan finns i byn Aqqa i samma emirat som den tidigare avbildade örnrondellen, alltså i Fujairah, men ca 50 kilometer längre norrut längs kustvägen i riktning mot byn Dibba. En något mindre delfinrondell hittar vi på den grekiska ön Kos i centrum av staden med samma namn.